Activităţile de instrucţie în comun România – Statele Unite ale Americii se desfăşoară în facilităţile de instrucţie ale Armatei României începând cu anul 2005. Dezvoltarea şi întărirea relaţiilor de cooperare bilaterală pe linia instrucţiei în comun, în vederea participării la misiuni în teatrul de operaţii a început cu adevărat din anul 2007, odată cu exerciţiul „Proof of Principles”.

      Exerciţiul BSRF-10 a fost o activitate nouă, planificată în „Planul Consolidat al forţelor SUA în România în anul 2010” şi a avut ca scop creşterea gradului de cunoaştere a doctrinelor celor două armate, a metodelor de operare, tehnicilor şi procedurilor şi creşterea încrederii reciproce şi întărirea cooperării bilaterale. Obiectivele urmărite au fost creşterea capacităţilor în vederea participării la operaţii de sprijin al păcii (PSO), familiarizarea cu aspectele-cheie ale structurilor militare ROU-USA, constituirea unui stat major interarme şi exercitarea comenzii şi controlului operaţiilor de stabilitate.

      Programul de instrucţie s-a desfăşurat progresiv, de la instrucţia individuală până la instrucţia subunităţilor de tip pluton/companie, inclusiv executarea unor exerciţii cu trageri de luptă, însuşirea unor tehnici, tactici şi proceduri comune, precum şi cunoaşterea şi folosirea armamentului neletal. Exerciţiul s-a desfăşurat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Poligonul Babadag, în perioada 17.05-24.06.2010, iar pentru coordonarea exerciţiului, din partea României a fost desemnat Statul Major al Forţelor Navale.

      La exerciţiu au participat militari din România (170 militari – 107 Forţele Terestre/Batalionul 341 Infanterie, 63 Forţele Navale), Statele Unite ale Americii (103 militari), Macedonia (100 militari) şi Ucraina (35 militari).

      Exerciţiul BSRF-11 a fost un exerciţiu multinaţional condus de US MARINE CORPS (Forţa de Puşcaşi Marini a Statelor Unite ale Americii din Europa), s-a desfăşurat în perioada 01.04-15.09.2011. Exerciţiul desfăşurat în 2011 a avut ca scop creşterea nivelului de instrucţie şi interoperabilitate a subunităţilor de infanterie ale Forţelor Navale şi Terestre Române şi privind operaţiile de menţinere a păcii (contrainsurgenţă şi menţinerea păcii), operaţiile amfibii, concomitent cu creşterea gradului de interoperabilitate pe domeniul instrucţiei în comun cu aliaţii din Corpul de Puşcaşi Marini ai SUA şi ţările partenere ca Macedonia, Azerbaidjan şi Ucraina, precum şi creşterea încrederii reciproce şi întărirea cooperării bilaterale.

      Obiectivele urmărite au fost creşterea capacităţilor în vederea participării la operaţii de sprijin al păcii (PSO), creşterea nivelului cooperării cu Corpul de Puşcaşi Marini al SUA şi cu structurile echivalente ale celorlalte state participante şi valorificarea lecţiilor învăţate şi a experienţei obţinute în urma exerciţiului.

      La exerciţiu au participat aproximativ 750 de militari, astfel: din Azerbaidjan (100 militari), Macedonia (165 militari), România (202/102 forţele terestre, 100 forţele navale), Statele Unite ale Americii (187 militari) şi Ucraina (100 militari).

      Exerciţiul BSRF-12 a angajat peste 1 000 militari români şi alţi 600 din Armenia, Azerbaidjan, Republica Macedonia şi Statele Unite ale Americii ce au desfăşurat, începând cu luna aprilie, o amplă aplicaţie pe teritoriul mai multor state din zona Mării Negre, printre care şi România.

      A treia ediţie Black Sea Rotational Force a fost un exerciţiu condus de Corpul de Infanterie Marină al SUA din Europa (MARFOREUR), s-a desfăşurat în perioada 2 aprilie - 1 septembrie şi a avut ca scop creşterea nivelului de interope¬rabilitate, prin antrenarea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii. Programul de instruire a fost structurat pe module care au inclus printre altele: activităţi de pregătire înaintea dislocării în teatre de operaţii, participarea la misiuni de menţinere a păcii, acordarea primului ajutor pe câmpul de luptă, instruire prin paraşutare, dezvoltarea profesională a subofiţerilor şi altele. Pe lângă componenta militară, părţile implicate în exerciţiu au acordat o mare atenţie serviciilor de evacuare medicală (MEDEVAC). Transportul răniţilor cu elicoptere-ambulanţă este procedura standard a armatei americane, a fost şi este intens folosită în teatrele de operaţii.

      Exerciţiul a avut ca obiective creşterea interoperabilităţii forţelor armate ale ţărilor partenere din zona Mării Negre, menţinerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale şi creşterea profesionalismului militarilor aparţinând naţiunilor participante.

      Comanda exerciţiului a fost asigurată de col. Gregory Douquet, directorul exerciţiului din partea SUA (EXDIR-SUA) şi col. Gheorghe Zidaru, directorul exerciţiului din partea română (EXDIR-ROU).